6 mars 2023, Att våga älska sig själv

Idag handlar det om självkärlek - detta något slitna uttryck som i själva verket rymmer så många viktigheter. Kanske det viktigaste av allt?

Efter en vecka med många plusgrader, strålande sol och hårda vindar så kom snöfallet tillbaka igår. Än är det vinter kvar, och istället för att motarbeta vintern så försöker jag välkomna den. Glädjas över det vackra vita ännu några veckor. Känna kraften i ljuset som snön reflekterar. Känna tacksamhet för det praktiska att marken fortfarande är snötäckt för djuren att gå på.

Det har varit en vecka av lugn och reflektion. Alla underbara insikter som kom från förra helgens retreat har fått landa och integreras. Gå dit hjärtat leder dig, tänk så mycket som bor i de orden. Ett helt universum om man så vill. Ditt hjärtas rymd. Norrskenet på söndagkvällen är fortfarande med mig. Oändligheten finns inom räckhåll samtidigt som vardagen är väldigt här och nu.

Fodra djuren, fylla på vatten, pyssla om hovar och gosa med både getter, hästar, hundar och katter. Bara det tar sin tid. Men den tiden finns alltid där om vi bara väljer att sträcka oss efter den. Tid till det som är viktigt finns alltid.

Ett starkt ögonblick för både deltagarna och mig från förra helgen var när jag läste Marianne Williamsons dikt “Vår djupaste rädsla”. Den är så vacker så jag tänkte återge den för er också.


“Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga.

Vår djupaste rädsla är att vi är omåttligt kraftfulla.

Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest.

Vi frågar oss själva, hur skulle jag kunna vara genial, underbar, begåvad, fantastisk?

Men, varför skulle du inte vara det?

Att du låtsas vara liten hjälper inte världen.

Det finns inget upplyst i att krympa

för att andra människor inte ska känna sig osäkra i din närhet.

Vi är alla avsedda att lysa som barn gör.

Vi föddes för att manifestrea vår fulla potential som bor inom oss.

Den finns inte bara i några av oss.

Den finns i var och en!

Och då vi låter vårt eget ljus lysa,

ger vi omedvetet andra människor tillåtelse att göra samma sak.

När vi är befriade från vår egen rädsla, befriar vår närvaro automatiskt andra.


Visst är det vackra ord? Jag tycker att de berör på djupet, särskilt i JANTE-lagens Sverige. Kanske tänker vi att JANTE-lagen dött för länge sen eftersom den uppmärksammats så mycket. Men det tror jag inte att den gjort. I alla fall inte för oss som är födda på åttiotalet eller tidigare, när denna hämmande kultur fortfarande var så stark i vårt land. Kanske håller det på att bli bättre, kanske har de yngre generationerna inte samma starka band till detta, men många av oss sitter fortfarande fast i gyttjan som JANTE-lagen består av.

Så många av mina coachingklienter som uttrycker drömmar, visioner och målsättningar som deras hjärta brinner för, men där JANTE-lagen står tryggt och stadigt framför dem och håller dörren stängd till det som de egentligen vill. Så har det varit för mig också men jag har lagt mycket tid och möda på att kliva ur JANTE-träsket. Det har nog tagit mig i alla fall fem år, kanske lite mera. Nu är jag nästan ur det, lite gegga får jag torka av kängorna med jämna mellanrum, men jag sugs inte längre ned i leran.

Då och då får jag påminna mig själv ändå om att jo, det är helt okej att vara glad och lycklig, trots att det finns andra som har det svårt. Jag får påminna mig om att det är okej att lyckas, att göra bra saker och att vara stolt över mig själv. Om inte jag är nöjd med mig själv, om inte jag älskar mig själv, om inte jag är stolt över vem jag är och vad jag gör, hur kan jag då vänta mig uppskattning från någon annan?

Självkärlek är ett ord som ofta passerar förbi när man pratar om personlig utveckling. Endera överdramatiseras det som något stort och svårt, eller så passerar man det lite snabbt som att - det där är så självklart så det lägger vi inte tid på nu och här.

Men självkärlek kanske både är det allra viktigaste, samtidigt som det inte behöver vara ett dugg svårt. Det kan vara så enkelt! Och om man vill påminna sig själv om varför det är det allra viktigaste så är det bara att tänka på den slitna liknelsen med syrgasmaskerna på flygplanet. Du måste få på dig din egna syrgasmask innan du kan hjälpa andra på med sina, annars svimmar du av innan du hinner göra någon nytta. Så enkelt är det!

JANTE och självkärlek är en väldigt utmanande kombination, eftersom JANTE-lagen sätter likhetstecken mellan självkärlek och självgodhet. Men så är det inte. Släpp JANTE och lyssna här istället. Självkärlek handlar om att sluta kritisera dig själv och visa innerlig kärlek för den människa som är du. Du är en underbar, fantastisk varelse, inte bara just nu eller i förrgår utan alla dagar. Även dagar när du känner att du misslyckas, att du tappar humöret, att du inte räcker till. Du behöver älska dig själv även de dagarna.

Om du låter bli att älska dig själv och istället väntar på att någon annan ska visa dig den kärleken, då blir det en väldigt hög förväntan på den personen. Oavsett om det är din partner, din vän eller någon annan. Den enda som kan garantera dig kärlek är du själv. Vilken insikt! Den enda som kan garantera dig kärlek är du själv, och ändå väljer vi så ofta att förvägra oss den kärleken. Vi tycker inte att vi duger, att vi är otillräckliga, att vi gjort så mycket dumt att vi inte är värda att älskas av oss själva.

Det är här den mentala träningen verkligen, verkligen är kraftfull. Vänd på tankarna! Tro inte på allt du tänker och börja skapa nya tankar. Sätt dig ned med papper och penna och skriv ned positiva saker om dig själv. Saker som du verkligen tycker om hos dig själv. Det kanske går trögt i början, men låt det ta lite tid så ska du se att det lossnar. Och sen sitter du med de ord du skrivit ned och verkligen låter dem ta plats i ditt hjärta. Du kanske är omtänksam, glad, positiv, noggrann, ärlig - vilka ord som än kommer till dig, låt dem rymmas i ditt hjärta. Låt de härliga känslor som kommer med orden omge dig. Bara var i dem och njut av dem.

Och så gör du så här ofta. Ta fram listan varje dag. Fyll på den! Den kan bli hur lång som helst, det finns inga gränser. Låt dig övertygas om vilken underbar människa du är.

Att känna självkärlek innebär inte att man blundar för sådant som man gör som inte blir bra. Det innebär inte att man ignorerar om man sårar någon annan, eller gör något som blir negativt för någon annan. Men om du känner kärlek till dig själv så känner du också trygghet i att du kan rätta till när det blev fel. Du kan säga förlåt, du kan ställa tillrätta. När du känner kärlek till dig själv så tar inte egot så mycket plats längre. Då kan ditt sanna jag lysa fram och sprida ljus och kärlek omkring dig. Och plötsligt finns alla möjligheter i världen tillgängliga för dig. Oavsett vad det är för drömmar som du bär i ditt hjärta.

Imorgon tisdag är det fullmåne, ett underbart tillfälle att släppa alla gamla kritiska tankar om dig själv. Skriv ned dem på en pappersbit och elda upp dem, i en stunds stillhet. OBS på ett säkert sätt, till exempel utomhus eller i braskaminen. Det blir en väldigt kraftfull signal för din kropp och själ att du menar allvar med att lämna dem bakom dig. Från och med nu finns bara utrymme för vänliga, kärleksfulla ord om dig själv.Kategorier: Podden