15 augusti, Körsbär och nya idéer

Datum Sep 09, 2022 |

Körsbärsträdet är en stor källa till inspiration. I det här avsnittet funderar jag över nya idéer och hur viktigt det är att de ibland får mogna.

Förra veckan var det höstväder. Kallt och ruggigt. Och sen kom sommaren tillbaka häruppe i Järvsö. Ordentligt! Vilken värme vi har haft under slutet på veckan. Blommor och bär har fått ny kraft och det är mängder av fjärilar precis överallt. Så underbart.

Jag plockar körsbär i mängder. Sex eller sju kilo redan, på ett enda körsbärsträd. Och ännu finns gott om bär kvar. Av någon anledning har fåglarna inte hittat till just vårt körsbärsträd. Det känns både lyxigt och samtidigt lite fundersamt. Finns det någonting som skrämmer fåglarna som jag inte förstår vad det är, eller varför missar de dessa underbara delikatesser? Eller unnar de helt enkelt mig att ta hand om körsbären i år? Jag vet inte.

Men någonting som jag började fundera på häromdagen, när jag stod under körsbärsträdet, är det här med hur idéer mognar och förverkligas. På det här körsbärsträdet i vår trädgård, så mognar inte alla bär samtidigt. Det är en process som pågått över flera veckor nu. Och när man plockar körsbären så gäller det att bara plocka de bär som faktiskt är mogna. Det är bara de som är goda. De bär som fortfarande är klarröda och som inte hunnit få den vackra djuplila färgen är fortfarande alldeles för syrliga och vill inte riktigt lossna från sitt fäste.

Så är det med idéer också tänker jag, medan jag står där och bär efter bär faller ner i den stora glasskålen. Alla idéer som kommer i huvudet är inte redo att genomföras. Ibland är man själv inte redo även fast man tror det. Och ibland är inte omvärlden redo. Ibland saknas de tekniska, praktiska förutsättningarna, ibland finns det inget intresse för ens idéer, från någon annan än en själv.

När jag jobbade med R&D (forskning och utveckling) på det stora dataspelsbolaget, så var det här någonting som vi återkommande behövde fundera över. En jättefin idé om en spelupplevelse kanske inte var redo att förverkligas, eftersom tekniken inte var fullt ut redo. Och att då gå vidare och ändå försöka utveckla idén var lönlöst, det kunde till och med vara kontraproduktivt. Om varken tekniken eller spelarna skulle vara redo för idén då var den helt enkelt inte rätt. Just då. Men kanske sen!

Så är det ju i livet också. Tänk på alla idéer och önskningar du haft genom livet. Hur många av dem har du genomfört? Hur många av dem blev bra? Hur många av dem fastnade på vägen utan att du förstod varför? Det kan vara idéer på jobbet, men också renoveringsprojekt, eller resor, eller utbildningar du velat gå, eller en hobby du längtat efter men aldrig fått fart på.

När vi tänker tillbaka på sådana exempel så är det lätt att en känsla av misslyckande kommer krypande. Varför kan vi inte genomföra sådant som vi tror på? Varför har vi inte tagit tag i det där som vi verkligen ville? Suck. Så dåligt. Eller? Här gäller det verkligen att stoppa sig själv och den tankesnurr som tagit fart. Alla idéer är inte till för att förverkligas. Andra idéer behöver vänta tills tajmingen är rätt.

Idéer fyller en viktig funktion i våra liv. De ger oss glädje och inspiration och hopp om förändring och en bättre tillvaro på något sätt. Oavsett om det handlar om en idé om ett nytt arbetssätt på jobbet som skulle spara massor av tid för alla, eller om det är den där idén om en egen keramikverkstad i uthuset. Att umgås med en ny idé kan vara superhärligt. Vi kan låta fantasin flöda och i den tankevärlden finns inga hinder, bara möjligheter. Timmar kan förflyta utan att vi märker det, medan vi låter idén utvecklas och ta form inom oss.

Sen kommer det oundvikligen en dag när vi ställer oss frågan hur vi ska gå från idé till förverkligande. När vi har umgåtts så länge med den här tanken att vi liksom inte kommer längre utan att skrida till handling. Och det är då den verkliga utmaningen börjar. När drömmen ska möta verkligheten.

I det här läget gäller det att vara snäll mot sig själv, och verkligen lyssna. Lyssna inåt. Vad är det som gör att jag vill förverkliga just den här idén? Vad är mina drivkrafter? Vi hittar på ett exempel. Säg att du hela sommaren drömt om en köksrenovering. En riktigt rejäl ombyggnation, som skulle göra att köket blir det där hjärtat i huset som du alltid drömt om. Du har läst allt som går att läsa om kök, studerat olika designer och i huvudet redan valt köksluckor, blandare, ugn och tapeter. Nu vill du skrida till handling!

Då är det dags att ställa sig några kontrollfrågor. Först och främst – vad är det jag tror och vill ska bli bättre med den här idén? Kanske tänker du att ni i familjen kommer att laga mera mat tillsammans i det nya köket, att ni kommer att umgås mer och hänga på kvällarna vid den stora fina köksön. Det låter härligt! Men för att en idé som påverkar många andra ska kunna flyga så är det bra att ställa samma fråga till övriga i familjen. Tonårssonen kanske inte har samma bild av en skön tisdagkväll, och maken kanske innerst inne tycker att ert gamla femtiotalskök är riktigt mysigt.

Men säg att alla ändå tycker att det är en underbar idé. Hela familjen blir sugen på din idé om det nya köket. Kommer det att vara värt ansträngningen? Hur kommer det att påverka er som familj under själva byggtiden? Det är viktigt att hela familjen tycker att det är ok att bo i ett byggstök en tid. Och sen är frågan om tajmingen är den bästa nu i höst? Eller är det här en idé som bättre genomförs på våren? Tonårssonen kanske tycker att ni kan vänta tills han flyttar hemifrån efter jul. Och maken kanske känner att just den här hösten så orkar han inte, med alla nya projekt på jobbet och den stora omorganisationen som pågår.

Jag tror att man ibland kanske tror att coaching handlar om uppmuntran att alltid genomföra alla sina drömmar till varje pris, nu direkt. Men om du frågar mig så är det något annat. Ofta handlar det om att hjälpas åt att förstå om en dröm är viktig att förverkliga eller inte. En del drömmar mister sin glans när man tar fram dem i ljuset, medan andra lyser ännu klarare och starkare. Och en sådan klar och stark dröm – när och hur ska det gå till att förverkliga den? Svaret är inte alls alltid “imorgon”. Svaret är ofta mycket mera komplext och nyanserat. För de riktigt härliga idéerna och drömmarna, de vill vi förverkliga med omtanke och omsorg, både om drömmen och om oss själva och vår omgivning. Vi vill låta dem växa och mogna i sin egen takt, så att när vi väl förverkligar dem, då är tajmingen helt rätt, både för oss, för idén och för dem runt omkring oss.

Ja, det där står jag och funderar över under körsbärsträdet. Det plingar glatt i skålen för varje körsbär som trillar ner och jag tänker på hur många idéer som ändå blir till verklighet. Massor av idéer. Men de bästa idéerna och drömmarna, de som blir en riktig succé när de förverkligas, de har ofta fått mogna en längre tid. De har i lugn och ro fått gro i hjärtat och fått stadiga rötter. De blir en del av oss själva, en del av dem vi är. Och till sist känner vi inom oss när det är dags att ta steget och låta dem se dagens ljus.

Så ha inte bråttom. Körsbärsträdet har inte bråttom. Det låter sina bär mogna fram i lugn och ro och i individuell takt. Körsbärsträdet bara finns där under tiden. Som stöd och trygghet. Så kan vi också tänka för våra idéer och drömmar. Vi låter dem utvecklas i sin egen takt, och under tiden finns vi där bredvid dem. Vi kastar inte ut dem och hoppas att de ska flyga första dagen. Vi följer dem över tid så att vi till sist vet när de är redo. Och då – då kan inget stoppa oss! Den härliga glädjekänslan när du får se din idé sakta omvandlas till verklighet, den är värd att vänta på.

Nu har vi den tredje veckan i augusti framför oss. Många har återvänt till jobb eller studier eller andra spännande saker. Vardagslunken skymtar igen vid horisonten. Men släpp nu inte sommarens alla idéer och inspiration. Ta med dem in i hösten, vårda dem och se vad som händer! Och så önskar jag er allihop en riktigt underbar och härlig vecka. Njut och ha roligt!