27 februari, Vår första retreat på gården!

Vi har haft en magisk helg. Vår allra första retreat på gården med fyra underbara gäster. I det här inlägget berättar jag om det!

Det är strålande vinterdagar nu. Temperaturer omkring nollan och ett solljus så starkt att fräknarna i ansiktet börjar komma fram. Det är alldeles underbart. I helgen har vi haft vårt första retreat. Vårt allra första retreat här på gården, det vi kallar en ”tvådagarsupplevelse” på vår hemsida. Som vi har längtat. Ett fyra år långt projekt har äntligen gått imål. Jag är så innerligt glad och stolt. Att vi vågade följa vårt hjärta, lämna Mälardalen och vårt liv i villan vid sjön. För att istället bo mitt ute i den norrländska naturen, på en egen gård med skog och mark, getter och hästar.

Fyra fantastiska kvinnor har i helgen fördjupat sig i temat “Gå dit hjärtat leder dig” tillsammans med oss, djuren och naturen här omkring oss. Vad betyder det att gå dit hjärtat leder dig och varför gör vi inte alltid det? Om du är nyfiken på begreppet så lyssna gärna på poddavsnittet med just den titeln, det kom för några veckor sedan.

Att lära sig att lyssna med hjärtat och inte bara med hjärnan, det är något som alla kan ha användning av. Och när vi lyssnar med hjärtat så får vi till oss så mycket mer information än den som vi kan se, höra och ta på. Hjärnan är ett stort filter som bara tolkar en liten del av all den information som vi möter. Det är därför det blir fel ibland, när vi bara lyssnar till hjärnan. Vår hjärna drar slutsatser som är baserade på vad som hänt tidigare. Och så är hjärnan lite lat också. Den gillar snabba slutsatser. Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman, har skrivit en underbar bok om just detta, den heter “Tänka snabbt och långsamt”. Den kan jag verkligen rekommendera.

Att bättre förstå hur vår hjärna fungerar är väldigt användbart. Jag brukar säga att det allra farligaste vi kan göra här i världen det är att tro blint på allt vi tänker. Ändå är det precis det vi gör så ofta. Vi utgår automatiskt från att de tankar som rör sig inom oss är sanna och välgrundade, kompletta och väl analyserade. Men så är det sällan för någon av oss.

Genom att lära oss att lyssna till vårt hjärta så får vi tillgång till en väldigt stark vägvisare. I hjärtat vet vi ofta vad som faktiskt är sant, vi vet vad vi mår bra av och vi vet vad vi egentligen vill. Men det är inte alltid det mest logiska eller det mest rationella. Risken är att hjärnan filtrerar bort detta och då går oss allt förbi. Och så plötsligt en dag kanske vi upptäcker att vi befinner oss i en tillvaro som inte alls känns som något som passar oss. Men vi vet inte längre åt vilket håll vi skulle vilja gå. Sådana frågor har vi jobbat med i helgen.

Ja, kanske är ni mer nyfikna på retreaten. Hur går det till, vad gör man? Ja, först och främst är vi huvudsakligen utomhus. Och i helgen hade vi ett så strålande väder. Men blir det busväder så har vi mysiga utrymmen inomhus i “Mormors”. I vilket fall. Johan och jag hade gjort i ordning en eld och sittbänkar med renfällar på gårdsplanen framför Mormors. Kanske såg ni den bilden jag lade ut på Instagram. Det var precis så fint. Och sen kom deltagarna indroppande mellan halvtio och tio.

Vi började dagen omkring elden och jag berättade om vad dagarna skulle komma att innehålla och deltagarna berättade om sig själva. Inte det här vanliga jag jobbar med det och det, har si och så många barn och bor i villa där och där. Nej, istället presenterade vi oss för varandra med frågor som beskrev vem vi är innerst inne. Det blev väldigt fint och starkt på en gång. Sedan gjorde vi en hjärtmeditation som jag skapat, som syftar till att vi landar in i vårt eget Hjärtas Rum. Jag tror att vi alla upplevde en stark kontakt med både oss själva och naturen omkring oss när vi var klara.

Sedan gick vi ut till djuren. Att möta djuren i deras naturliga miljö, där de går fritt i hagarna, det blir en väldigt fin upplevelse. Att djuren själva väljer om de vill möta deltagarna och på vilket sätt. Att få en oväntad puss på näsan av en get kan bli en oförglömlig upplevelse.

Men det är inte bara det fysiska mötet med djuren som är det viktiga i de här upplevelserna. Det är också det själsliga mötet. Under de här dagarna har deltagarna haft djupa samtal med flera av djuren om sådant som verkligen betyder något. Man kan berätta för djuret med sin röst, eller så berättar man tyst för sig själv. Ofta speglar djuret tillbaka till dig på något sätt essensen i det du berättar. Det blir underbara upplevelser. Unika upplevelser som egentligen inte går att jämföra med något annat. De berör en på djupet, och gör att vi når in i vårt hjärta. Plötsligt kanske vi upptäcker att vi slutat tänka i stunden och att vi bara är. Plötsligt kanske svaret på det där problemet vi brottats med bara dyker upp. Kanske känner vi plötsligt att vi vet i vilken riktning vi ska gå.

De här upplevelserna är svåra att sätta ord på, de måste upplevas för att förstås. Men kanske får ni ändå en liten känsla för vad det kan vara.

Vad mer har vi gjort under de här dagarna? Vi har tillsammans fördjupat oss i viktiga händelser i vårt liv, varför var de viktiga? Kan vi hitta ledtrådar i vårt förflutna som leder oss framåt? Vi har funderat över begränsningar i våra tankesätt och övertygelser vi bär på som kanske vi egentligen inte längre håller med om. Vi har identifierat våra allra viktigaste värderingar och vi har skapat tavlor som illustrera dem.

Vi har föreställt oss vår framtid och vi har identifierat önskningar, visdomar och vägval som vi ser framför oss. Och vi har fyllt på med mängder av lugn och glädje och ny energi.

På kvällen när alla lämnat oss och lugnet på gården var sådär starkt att man nästan kan ta på det, så bestämde jag mig för att sova ute. Ni som lyssnat på podden tidigare i vinter kanske minns att jag har som mål att sova ute minst en gång varje månad. Det blev ingenting i januari, det var för kallt och för blåsigt varje gång jag skulle ta mig för. Men nu var det milt och lugnt väder och himlen var stjärnklar.

Jag somnade tidigt men vaknade strax innan midnatt. Ovanför mig sprakade himlen i gröna stråk som böljade fram och tillbaka. Norrsken! Efter en stund blev det ännu intensivare och himlen fylldes av rosa, gröna och gula kaskader av färg. Det var så outsägligt vackert. Jag tog några foton som ligger uppe på Instagram nu, men mest så låg jag bara alldeles stilla under min renfäll och tittade.

Vilken underbar avslutning på en alldeles underbar helg.

Idag ska jag ta det lugnt. Låta kropp och själ landa i dessa upplevelser.

Kanske har du lyssnat och blivit inspirerad? Gå in på www.winterhavengard.se och läs mer. Du kan boka en eller två dagar hos oss med temat “Gå dit hjärtat leder dig”. Vill du finns det möjlighet att också boka boende i Mormors, eller sova ute under stjärnorna med oss. Vi kan inte lova att norrskenet kommer när just du är här, men möjligheten finns… Det vi kan lova är oförglömliga upplevelser tillsammans med dig själv, djur och natur. När mötte du dig själv på djupet senast? Kanske är det dags nu J