top of page

HEALING MED HÄSTAR


Sarakhà i morgonsolen


Femton veckor kvar till jul. Hur känns det, vilka tankar väcker det i dig? Nu när vi kommit en bit in i september så är det fint att checka av med sig själv. Hur är min stressnivå? Hur är min glädjenivå? Hur känner jag mig, egentligen? Var finns andetaget i dig just nu? Är det högt, ytligt och snabbt, eller djupt ner i magen, lugnt och långsamt? Var vill du att det ska vara?


Hur känns det i rygg och nacke? För mycket tid framför datorn redan? Eller känns rygg och nacke mjuka och starka, redo att hjälpa dig igenom dagen? Ta en liten stund och känn igenom din kropp. Hur känns den just nu?


Det där med stress…

Det luriga med stress är att den ofta kryper på oss, smygande, som ett osynligt spöke. Och allt eftersom glömmer vi bort det där semesterlugnet (om det nu någonsin kom vill säga). Vi glömmer hur det känns att vara i harmoni med kropp och själ. Kroppen vänjer sig vid en högre anspänning som det nya normala.


Om du upptäcker att din stress dragit iväg med dig - våga säg nej! Säg nej till dig själv, säg nej till andra och säg nej till allt som inte känns helt rätt. Börja säga ja till vad din kropp och själ behöver. Vad det är kan bara du veta. Men ofta handlar det om att börja ta hand om sig själv. Säga till sig själv att det är viktigt för mig att hitta en bra balans. Jag vill inte leva mitt liv i 180 och aldrig hinna se landskapet som jag passerar. Jag vill att mitt liv ska vara som en långsam promenad över en sommaräng, inte som en bilfärd på Autobahn i 200 knyck.


Femton veckor kvar till jul, femton ljuvliga höst- och vinterveckor fulla av magiska upplevelser med djur och natur. Det ser jag fram emot. Innerligt och sådär glädjefullt som ett barn inför julafton. Och det är ju snart julafton, även vuxna får känna så…


Blir du aldrig stressad längre frågar någon? Jo, det är klart jag blir! Som häromdagen när en av hästarna letade sig ut ur hagen och vidare i byn. Det är klart att pulsen går upp då. Orostankarna hinner komma - tänk om det kommer en bil! Skillnaden mot den sortens stress och den här otäcka malande vardagsstressen är att den här stressen är momentan. Den uppstår där och då i stunden, och när hästen fångats in, glatt betandes i grannens trädgård, ja, då släpper också stressen.


Två nya vänner

Den här sommaren har vi förresten haft glädjen att välkomna två islandshästar till gården. Ragnhild och Lancelot. Två underbara varelser med stora hjärtan. Precis som med våra andra hästar så kommer de inte att ridas eller köras, utan bara vara. De får finnas här för sin egen skull. Bonus för oss är den stora nytta de gör i att beta täkter och skog, men också för att de visar intresse för att vara med och möta gästerna som kommer till oss. Både Lancelot och Ragnhild har så mycket klokskaper, värme och kärlek som de gärna sprider till dem som kommer hit. Det känns som att de har kommit hem, och det känns för oss som att vi längtat efter dem länge utan att veta om det.


Healing med hästar - hur går det till?

Apropå att hitta lugnet och harmonin inom sig igen, så har jag fått flera nyfikna frågor om det här med Healing med hästar. Vad är det för något? Hur går det till? Ja, det kan vara en alldeles ljuvlig upplevelse. Det kan också vara lite utmanande. Det beror på vad det är just i dig som behöver läka och bli helt. Vilka känslomönster och tankemönster som du bär på. Ibland får jag höra att någon kanske tror att healing handlar om att läka fysiska skador och sjukdomar på ett alternativmedicinskt sätt. Det finns de som jobbar så, men healing hos oss handlar om att läka känslor och tankemönster och sänka stressnivån i kroppen. Kanske lösa upp bindningar till gamla händelser som fortfarande stör, från tidigare i det här livet, eller ännu tidigare än så.


I en healingstund tillsammans med hästarna så händer många saker på en gång. Dels speglar de genom sitt beteende vad som finns inom dig. Så att du lättare kan få syn på det. Och när man väl har sett det så är det lättare att bli fri från vad det nu är som du bär på. Här vill faktiskt getterna också ofta vara med. De är experter på att visa vad de uppfattar i oss. Men sen erbjuder hästarna oss också att vistas i deras magnetfält. Deras hjärtan är många gånger större än våra människohjärtan och större än gethjärtana också, och på en gång när du kliver in i deras space så kan du känna det. Om du är mottaglig för att sänka tempot och landa i din andning så kan hästarnas blotta närvaro vara en jättestor hjälp.


Att känna sig sedd och uppleva omtanke - det är också något som både getter och hästar bidrar med. Djuren ser vårt innersta, inte det som vi vill visa omvärlden, utan det som faktiskt finns därinne, innanför skalet eller masken som vi visar utåt. Och de ser oss helt utan att döma. Det är en underbar, befriande känsla.

Sen kan, särskilt hästarna, också skapa en kontakt med andra dimensioner, för den som är mottaglig för det. Budskap, insikter och förståelse kan komma till synes från ingenstans i deras närhet. Deras spirituella förmåga är omtalad i historien, det är mest den moderna nutidsmänniskan som “glömt” det. Här hos oss får du möjlighet att prova att återetablera den kontakten.


Healing på distans För den som inte har möjlighet att komma hit till gården så kan man istället boka healing på distans med mig, via video eller telefon. Jag utbildar mig i den shamanska traditionen från naturfolket Quero i Anderna. Det är en så mild och vacker healing, som samtidigt är otroligt kraftfull. Jag har också utbildning i traditionell healing vilket också är väldigt ljust och vackert. Precis som med akupunktur så frigör healingen blockeringar i energiflödet i kroppen, vilket skapar förutsättningar för balans och harmoni. Kanske kan du efteråt känna att saker och ting lättare går din väg, att du är mera grundad och lugn. När ditt energiflöde strömmar obehindrat genom dig så har du lättare att möta omvärlden i takt och synkronicitet, jämfört med om ditt flöde är blockerat och ojämnt.

Ja, det var litegrann om healing. Välkommen att höra av dig för att boka din stund, enklast är ett mail till ida@winterhavengard.se.


Gården och djuren ställer om till höst

Här på gården går vi som sagt över i höst. Nu stödfodrar vi med hö eftersom betet börjar bli väl magert. Och nu är det ju dags för djuren att sätta vinterpäls. Månskära leder det arbetet, vi undrar om hon kanske har lite gotlandsruss i släktledet. Hennes päls har på några veckor blivit mjuk och fluffig. Innan det är klart kommer den dessutom att vara dubbelt så lång. Månskära är nyfiken på vintern, den är så dramatiskt annorlunda än högsommaren. Kanske glömmer vi bort ibland vilka enorma kontraster vi lever i, och vilken påfrestning det faktiskt är för våra kroppar och vårt sinne, att så att säga hänga med i svängarna!

Kanske behöver vi ha lite mer tålamod med oss själva, och visa oss själva lite mera omsorg. Vi gör ett jättejobb bara genom att finnas till, trots att den moderna världen erbjuder både mat och tak över huvudet och värme. Vi är bra. Eller som min syster brukar säga, “Du är stark och vacker”. Just det.


Låt nu den känslan av att vara just stark och vacker följa med dig den här dagen. Njut av att vara just du, och ta vara på den tid som du har fått här på jorden. Du är viktig.


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page