top of page

Inte säga ordet “inte” - välj ditt mindset

Att sluta säga ordet ”inte” är en enkel och väldigt användbar teknik för att få vår hjärna att hjälpa oss mera. Hjärnan förstår inte ordet ”inte”, den fokuserar på det som kommer efter. Så om du säger till dig själv: ”Nu ska jag inte glömma att vattna blommorna” så hör hjärnan ”Nu ska jag glömma att vattna blommorna.” Opraktiskt va? Prova byt ut den meningen mot: ”Nu ska jag komma ihåg att vattna blommorna.” Fokus för hjärnan är då ”komma ihåg” vilket får en helt annan effekt…


Samma sak om du vill att någon ska sluta med något: Kanske säger du: ”Släng inte smutstvätt på golvet”. Mottagarens hjärna hör bara: ”Släng smutstvätt på golvet…” och så undrar du varför det inte blir någon förbättring. Börja träna på att istället alltid säga vad du vill ska hända, som tillexempel ”Släng smutstvätten i tvättkorgen”.


Det här med ordet ”inte” är jättespännande och påverkar faktiskt hela vårt mindset. När använder vi ordet ”inte”? Jo, när vi vill att saker och ting ska vara på ett annat sätt än de är just nu. Och ofta är det när vi uppfattar att det är någon annan som ska se till att det blir annorlunda, alternativt att vi själva är förhindrade av någon anledning. ”Jag kan inte…” eller… “varför kan du inte…”


Vad är problemet med det då? Jo, vi låter oss själva hamna i en offer-position. Alltså att det innerst inne egentligen är synd om oss. Vi intalar oss att vi inte kan lösa situationen, vi är beroende av någon annan och det är synd om oss. Vi har rätt att klaga lite, gnälla lite och känna oss allmänt nedstämda. Och med den inställningen så hamnar vi lätt i ett läge där inget går vår väg. Vi åker in i en negativ spiral och eländena hopar sig. Hjälp!


Det fina är att det är enkelt att hjälpa sig själv med detta :-) Prova att aktivt utesluta ordet “inte” en hel dag och upptäck vilken skillnad det gör!


Hitta ditt mindset i underbar miljö på vår gård
Våren är på väg


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page