top of page

Väldigt konkret mental träning

För mig har Mental Träning varit nyckeln för att göra förflyttningen från stressat Stockholmsliv till njutbart Hälsingeliv. Många tror kanske att allt löser sig om man bara flyttar ut från storstadsområdena till lugnet på landet. Det hjälper, absolut! Att byta till en miljö som andas lugn istället för hets är som balsam för själen. Men om du inte aktivt arbetar med ditt sätt att tänka, känna och vara så är sannolikheten stor att du behåller samma tempo i kroppen, samma vanor och samma tankesätt. Och det går absolut att fortsätta stressa även på landsbygden, jag lovar.


Så idag tänkte jag att vi ska prata om just mental träning. Praktiska verktyg som vi kan använda i vardagen för att hitta vägen till en mer harmonisk tillvaro.


Det första och kanske enklaste, är att fundera över hur du känner dig när du vaknar på morgonen. Kommer det genast krypande en stressad känsla och en att-göra-lista i huvudet, kombinerat med en risklista över allt som kan gå fel? Du är inte ensam. Men tänk om du istället kan vakna med en lugn och härlig känsla av att en toppendag väntar och att allt är möjligt! Går det verkligen? Ja, det är busenkelt. När du lägger dig på kvällen, precis innan du somnar, så blundar du och föreställer dig hur du vill att det ska kännas när du vaknar. Tänk de tankar du vill ha och känn de känslor som du vill ha. Sen släpper du taget och låter dig själv flyta iväg in i drömmen. När du vaknar så minns hjärnan vad du skulle fortsätta tänka och känna och du får en kanonstart på dagen.


Kanske behöver du öva ett par dagar för att känna den fulla effekten, men ofta fungerar det nästan på en gång.


Nästa sak, kanske den allra viktigaste, är att inte göra mer än en sak i taget. Det låter gammalt och slitet, men ge det en chans. Vad gör du samtidigt som du häller upp morgonkaffet? Funderar över något du ska hinna med innan du åker till jobbet? Sluta med det, tänk istället på det du gör just nu - att du häller upp kaffe. Vad gör du samtidigt som du borstar tänderna? Funderar på det du ska göra när du kommer till jobbet? Sluta med det. Tänk på att du borstar tänderna. Det här kommer inte att funka perfekt första dagen, utan det här behöver du förmodligen träna på, men det kommer att göra underverk.


Forskning visar att i genomsnitt så är det bara hälften av vår vakna tid som vi faktiskt är närvarande i stunden. Den andra halvan så tänker vi endera på det som redan har hänt, eller på det som kommer att hända. Det innebär att vi till stor del lever vårt liv ganska omedvetna om vad som händer här och nu. Istället är vi någon annanstans i tankarna.


Hemlighet för att uppleva ett liv i balans är att faktiskt uppleva det som sker omkring en, alla de små och stora miraklen som omger oss - pelargonen som börjat blomma i fönstret, smaken av det nybryggda kaffet, det belåtna spinnandet från katten som också fått frukost. Det är alla dessa ögonblick som tillsammans skapar livsupplevelsen - inte attgöra-listorna som rullar i ditt huvud, eller ältandet över det som hände igår. Det är nuet som är grejen, och där är det bara öva, öva, öva som gäller!


Nästa grej är att sluta säga ”inte”. Hjärnan förstår inte ordet ”inte”, den fokuserar på det som kommer efter. Så om du säger till dig själv: ”Nu ska jag inte glömma att vattna blommorna” så hör hjärnan ”Nu ska jag glömma att vattna blommorna.” Opraktiskt va? Prova byt ut den meningen mot: ”Nu ska jag komma ihåg att vattna blommorna.” Fokus för hjärnan är då ”komma ihåg” vilket får en helt annan effekt…


Samma sak om du vill att någon ska sluta med något: Kanske säger du: ”Släng inte smutstvätt på golvet”. Mottagarens hjärna hör bara: ”Släng smutstvätt på golvet…” Och så undrar du varför det inte blir någon förbättring… Börja träna in en vana att istället alltid säga vad du vill ska hända, ”Släng smutstvätten i tvättkorgen” till exempel.


Det här med ordet ”inte” är jättespännande och gör att vi kommer in på det som kanske är mest spännande av allt. När använder vi ordet ”inte”? Jo, när vi vill att saker och ting ska vara på ett annat sätt än de är just nu. Och ofta är det när vi uppfattar att det är någon annan som ska se till att det blir annorlunda, alternativt att vi själva är förhindrade av någon anledning. ”Jag kan inte…”


Vad är problemet med detta då? Jo, vi låter oss själva hamna i en offer-position. Alltså att det innerst inne egentligen är synd om oss. Vi kan inte lösa situationen, vi är beroende av någon annan och det är synd om oss. Vi har rätt att klaga lite, gnälla lite och känna oss allmänt nedstämda. Och med den inställningen så hamnar vi lätt i ett läge där inget går vår väg. Vi åker in i en negativ spiral och eländena hopar sig. Hjälp!


Och ja, hjälp finns att få! Den bor inom dig :-) Du behöver bara fatta ett beslut. Ett beslut som innebär att du själv har makten i ditt liv. Du själv bestämmer över hur ditt liv utvecklar sig. Det gäller även om du känner att du sitter hopplöst fast i en omöjlig situation. Allt går att förändra, du har den kraften inom dig. Men du måste själv välja den inställningen. Äh säger nån, det där hjälper inte. Då vill jag kontra med - om det känns så hopplöst, vad har du att förlora på att prova? Ge det en vecka och se vad som händer. Börja lägg märke till små saker som sker när du bestämmer dig för att du har makten till förändring i dina händer.


Om du känner att du inte kan komma i fysisk form igen, så kommer du inte att komma i fysisk form igen. Plättlätt. Hjärnan lyssnar på vad du säger. Om du går omkring och känner att din kropp är en outgrundlig mekanism som beter sig lite som den vill - ena dan vill den gå på gymmet, nästa dag har den ångest för allt och vill trösta sig med smågodis - om det känns som att du inte kan förstå den, ja då kommer du att leva styrd av din kropps biologi. Om du istället tänker att du ska komma i fysisk form och att du nu ska se till att skaffa dig kunskap om vad som skapar godissug och nedstämdhet, så att du kan lära dig undvika det - ja, då är redan halva jobbet gjort. ”Jag kan” är ett oerhört kraftfullt uttryck, och ändå använder vi ”jag kan inte” så mycket oftare. Gör det till ett mål att vända på varje situation där du känner dig hjälplös eller maktlös. Du kan!


Och med det så tänker jag att vi avrundar för dagen. Fyra bra saker har du fått med dig i det här avsnittet: Välj dina morgontankar redan kvällen innan. Gör bara en sak i taget. Sluta använda ordet ”inte”. Och sist men inte minst - välj att säga ”jag kan”. Du kan, du väljer själv, makten över ditt liv ligger hos dig själv.


Ha nu en alldeles underbar vecka - se dig gärna om här på vår nya hemsida, här finns massor med fina bilder från gården och beskrivningar över vad du kan uppleva hos oss. Om du känner att du vill fördjupa dig i vad vi har pratat om idag, så är våra dagsretreat ett perfekt tillfälle, vi skräddarsyr dagen utifrån vad du vill jobba med. Välkomna till oss!



4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page